Geluidsfragmenten downloaden voor je intro, outro en meer

Een podcast kan eigenlijk niet zonder muziek. Van een intro tot een outro of muziek onder een voice-over, muziek in je podcast zorgt voor sfeer. Maar welke muziek mag je wel en niet in je podcast gebruiken? En kun je ook gratis muziek in de podcast verwerken?

Muziek in podcast zorgt voor sfeer

Bijna alle podcasts hebben muziek. Muziek brengt je namelijk in de juiste stemming. Het zorgt ervoor dat je podcast direct stukken professioneler klinkt. Hoewel muziek niet essentieel is, is het wel leuk voor de luisteraar wanneer je je podcast ermee opluistert. Met de groei van het aantal podcasts, groeit ook de verzameling muziekservices voor podcasts. Dit zijn de drie bekendste:

1. Envato Elements

Op Envato Elements kun je naast beeld en stockvideo’s ook alle muziek van audio jungle vinden.

2. Anchor

Spotify heeft zijn zinnen gezet op een groter marktaandeel in de wereld van podcasts. Daarom heeft het Anchor overgenomen. Met de Anchor-app kun je in slechts een paar klikken muziek aan je podcast toevoegen. Vanuit de app voeg je je podcast inclusief muziek in een paar stappen toe aan Spotify.

3. Shutterstock

Shutterstock biedt naast afbeeldingen ook muziek aan. Voor ieder project zijn er collecties die zijn samengesteld op stemming en genre.

4. Thepodcasthost.com

Thepodcasthost.com biedt sinds kort een gratis muziekbibliotheek aan. Hiermee kun je ‘royalty free’ muziek toevoegen aan je podcast. Een addertje onder het gras is dat je wel lid moet worden van de Academy. En die kost ruim 350 dollar per maand.

Gratis muziek podcast?

Let op: muziek kun je dus niet ‘zomaar’ gebruiken. Iemand heeft het muziekstuk namelijk gecomponeerd. Er zit veel werk in en daar dient voor betaald te worden. Denk je gratis muziek voor je podcast te gebruiken? Check de voorwaarden voor het downloaden van het geluidsfragment dan goed. Want onthoud: iets is nooit zomaar gratis.