Podcast maken: deze apparatuur heb je nodig

Wanneer je een podcast wilt maken is goede apparatuur een must. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare podcastruimte huren. Toch hoeft podcastapparatuur helemaal niet duur te zijn. Maar met welke apparatuur start je?

Een podcast maken valt of staat met de juiste  apparatuur.

De postcastapparatuur die je nodig hebt, hangt af van de content die je gaat maken. Ga je een podcast maken en moet je hiervoor naar buiten? Dan moeten de apparaten hiertegen kunnen. Neem bijvoorbeeld je microfoon. Een microfoon die je binnen gebruikt is vaak anders dan één die je buiten gebruikt. Ook heb je diverse kabels, een mixer, een koptelefoon en microfoons nodig.

Veelgebruikte podcastapparatuur

Microfoons

Eén van de eerste dingen waarover je moet nadenken als je een podcast gaat maken, is de ruimte. Wil je bijvoorbeeld aan een bureau zitten? Dan kun je een podcastmicrofoon kopen die je op tafel kunt zetten. Met een plopkap zorg je dat ruis minder wordt. Ga je mensen op straat interviewen? Dan is een handheld microfoon handig. Wil je een microfoon direct op je computer aansluiten? Kies dan voor een podcastmicrofoon met USB-aansluiting.

Mixers

Een podcastmixer is niet altijd nodig. Wil je meer controle over je opname en achtergrondgeluiden filteren terwijl je opneemt, dan biedt een mixer uitkomst. Met een mixer kun je bijvoorbeeld het geluid of volume bewerken.

Koptelefoon

Als je thuis je podcast opneemt, heb je in principe geen koptelefoon nodig. Maar wil je professioneel opnemen, dan is een podcast wel handig. Zeker als je met gasten of co-hosts werkt. Kies in dat geval voor een over-ear koptelefoon. Dit zijn ‘schelpen’ die over je oor vallen. Hierdoor zit de hoofdtelefoon erg comfortabel. En wordt je gehoord afgesloten van je omgeving. Geluiden kun je daardoor goed horen.

Kabels

Om je opstelling voor je podcastapparatuur goed te kunnen aansluiten heb je goede kabels nodig. Juist die kabels kunnen bepalend zijn voor de kwaliteit van je opname. Sluit je je apparatuur direct aan op je computer. Dan heb je digitale bekabeling nodig. Dit zijn kabels met een USB-aansluiting. Denk ook aan de lengte van de kabels. Sluit je je kabels aan op een versterker of mixer? Dan zijn analoge kabels noodzakelijk.

Het laatste wat je wilt wanneer je een podcast opneemt, is een […]
Wil jij een podcast opnemen? Dan mag een goede podcastmicrofoon niet ontbreken. […]
Met een popfilter voor je microfoon zorg jij ervoor dat irritante bijgeluiden […]