Zo schrijf je een podcastscript

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als het om het maken van een podcast gaat. Met een podcastscript zorg je ervoor dat je je focus behoudt tijdens het maken van je podcast. Een script scheelt ook bewerkingstijd achteraf. Heb je een gast of co-host voor je podcast? Je hoeft niet bang te zijn dat je geen vragen of stellingen hebt wanneer je een podcastscript hebt. Dit zijn de stappen voor het maken van hét perfecte podcastscript.

Stappenplan script podcast

1. In geuren en kleuren vertellen

Wie een podcast luistert moet zich baseren op zijn oren. Daarom is het heel belangrijk dat je een beeld schetst. En je verhaal in geuren en kleuren vertelt. Dit betekent niet dat je alles tot in detail moet bespreken. Maar een klein beetje context is fijn. Zo ontstaat er een levendig verhaal in het hoofd van de podcastluisteraar.

2. Gebruik spreektaal

Wanneer je een script schrijft, zorg er dan voor dat de teksten zo natuurlijk mogelijk klinken. Gebruik je schrijftaal? Dan klinkt het al snel suf en saai. We hebben namelijk de neiging om informeler te praten dan we schrijven. Heb je eenmaal je podcastscript op papier? Lees het dan hardop voor. Maak het script persoonlijk door bewoordingen te gebruiken die het echt jíj maken. Oftewel, gebruik woorden en zinsneden die je normaal ook toepast.

3. Laat ruimte over voor improvisatie

Lees je je gehele script voor, dan kan dit onnatuurlijk klinken. Laat in je script daarom ruimte voor improvisatie en creativiteit. Misschien kun je wat punten aanstippen door middel van bullets. Schrap bovendien overbodige teksten en woorden.

4. Oefen het podcastscript

Maak je in eentje een podcast, zonder co-hosts of gasten, probeer dan comfortabel te worden met spreken. Dat betekent veel oefenen. Als je net start met het maken van podcasts heb je misschien een leidraad nodig. Dit houdt in dat je meer moet schrijven (en lezen) dan wanneer je ervaring hebt. Doe wat voor jou werkt. Maak een samenvatting of zet bullet points op papier bijvoorbeeld. Hoe meer ervaring je uiteindelijk hebt met het maken van podcasts, hoe beter je kunt improviseren.

5. Vragen en stellingen voorbereiden

Maak je een podcast met een gast of co-host? Verdiep jezelf dan in je gast. Bekijk zijn of haar site, zoek op Google naar informatie en lees eventuele interviews. Bereid vragen voor, maar wellicht ook stellingen en gemeenschappelijke onderwerpen waarover je kunt sparren. Neem van tevoren de onderwerpen en vragen met je gast of co-host door. Dit om door elkaar praten en verwarring te voorkomen als je je podcast gaat opnemen.

Voorbeeld template podcastscript

  • Intro: [Vertel je naam, noem je organisatie of functie en vertel wat het onderwerp van je podcast is. Vertel eventueel wie je gast of co-host is en waar je over – gaat praten. Vertel wat de luisteraar aan de podcast kan hebben]
  • Jingle: [Een jingle geeft jouw podcast een eigen, unieke touch. De jingle komt elke podcast terug. Denk daarom goed erover na]
  • Onderwerp 1: [Vertel meer over een specifieke thema van deze podcast]
  • Onderwerp 2: [Bespreek een thema, onderwerp of ander detail]
  • Intermezzo: [Eventuele onderbreking met muziek of sponsor]
  • Onderwerp 3: [Bespreek een thema, onderwerp of ander detail]
  • Onderwerp 4: [Bespreek een thema, onderwerp of ander detail]
  • Outro: [Vat het vertelde samen in een conclusie]
  • Slotopmerkingen : [Bedank de luisteraar, gasten en co-host. Licht alvast een tipje van de sluier op als het gaat om de volgende aflevering. Ook kun je een oproep tot actie doen. Misschien kunnen mensen reageren via social media? Een onderwerp insturen? Of meepraten via een ingestuurd WhatsApp-bericht]
  • Afsluitende jingle: Herhaal de intro-jingle.

Basis van het script voor je podcast

Je weet nu waar je op moet letten wanneer je een podcastscript gaat maken. Maar wat zet je nu als eerste op papier? Wat voor podcast je ook gaat maken, deze punten vormen de basis:

Algemeen thema van je podcastserie

Doel en onderwerp van specifieke podcast

Gewenste lengte bepalen van de podcast

Platform waar je de podcast wilt wegzetten

MISSCHIEN OOK LEUK:

Het laatste wat je wilt wanneer je een podcast opneemt, is een […]
Wil jij een podcast opnemen? Dan mag een goede podcastmicrofoon niet ontbreken. […]
Met een popfilter voor je microfoon zorg jij ervoor dat irritante bijgeluiden […]
Geluidsfragmenten downloaden voor je intro, outro en meer Een podcast kan eigenlijk […]